Väittämisen etymologiaa

28.05.2023

Tekstin voi kuunnella, kesto 5 min:    https://on.soundcloud.com/jgNjf 

Odotan esitarkastustuloksia ja pohdin ajan kuluksi etymologiaa eli sanojen alkuperää. Väittää tarkoittaa: esittää väite, sanoa vastaan, inttää ja kinata. Se tarkoittaa myös ponnistaa ja esimerkiksi "väitteet" on jossain murteessa tarkoittanut synnytyspolttoja. Väitteleminen on eräänlainen synnytysponnistus. Näin ollen myös väitöstilaisuus saa aivan uudenlaisen merkityksen. 

Ei ole siis kaukaa haettua, että olen jo alusta asti verrannut väitöskirjan tekemistä sitoutumiseen ja siihen liittyvän ponnistelun tuottamaan synnytykseen. Haikara ei tuo valmista nyyttiä, vaan työ tehdään itse, mutta kätilöt auttavat! Väitän kaikenlaista pienten lasten huumorista. Päätin nimetä synnytysponnistelun tulokset:

  • Tove syntyi 6.1.2021. Skandinaavinen esikoiseni, tulee sanasta Due, joka tarkoittaa kyyhkystä. Pariisin piirityksen aikana 1870–1871 lähetettiin kirjekyyhkyjen avulla saarrettuun kaupunkiin yli miljoona tiedotusta. Tove on toiminut mainiona sanansaattajana kansainvälisesti, sillä Tovea on klikattu 8421 kertaa. Tove väittää, että lasten huumorilla on erityispiirteitä, joita kannattaisi aikuisten huomioida.

TOVE löytyy osoitteesta: https://doi.org/10.1080/00313831.2020.1869084 

  • Ilona syntyi 14.6.2021. Nimi Ilona voi kuvastaa vanhempien lapsestaan tuntemaa iloa tai lapselle toivottuja ominaisuuksia. Ilona väittää, että lapset kutsuvat ympärillään olevia ihmisiä mukaan iloitsemaan. Ottakaa siis lasten kutsu vastaan.

ILONA löytyy osoitteesta: https://journal.fi/jecer/article/view/114165 

  • Riku syntyi 20.12.2022. Riku- ja Rikhard -nimen taustalla on muinaissaksan Richard (mahtava + voimakas). Lapsuudenystäväni Riku oli huumorintajuinen hupailija, jota ei aina ymmärretty. Väitän, että hupailijoille pitäisi antaa tilaa ja ymmärrystä, sillä he tuovat iloa ryhmiin.

RIKU löytyy osoitteesta: https://doi.org/10.30675/sa.124794 

  • Ilmari syntyi 5.4.2023. Ilmari on vanha ilma-sanasta muodostettu nimi. Kalevalassa seppä Ilmari on yksi pääsankareista, rauhallisen, rehellisen ja uskollisen ihmisen vertauskuva, taivaan kannen ja sammon takoja. Väitän, että ilmapiirillä (josta aikuiset ovat vastuussa) on suuri vaikutus siihen, kuinka paljon lapset saavat käyttää huumoria. Huumori kukkii vastavuoroisessa toiminnassa.

ILMARI löytyy osoitteesta: https://orcid.org/0000-0002-8519-5243 

  • Eija, on vielä synnytyspoltoissaan. Laskettu aika on 5.6. tai 18.6. Nimen lähtökohdaksi on arveltu kirkkolauluissa ja virsikirjassa jo keskiajalta asti esiintynyttä ilon ja riemun huudahdusta EIJAA! Hurraa, iloitkaa! Eija väittää, että aikuisten pitäisi suhtautua vähän rennommin lasten tuottamaan huumoriin. Eijan syntymistä odotellessa voit kuunnella:

EIJA Helsingin yliopiston väitöskirjaohjeet kirkkolauluna löytyvät:   https://on.soundcloud.com/CWJKw